För att du skall hänga med i vad som händer kring bordet så är det bra att känna till vissa termer. Dessa används väldigt ofta i spelet. Detta är speciellt viktigt när du ska spela på ett landbaserat casino och behöver visa med händerna. Spelar du online klickar du istället på en knapp. När en spelare vill ha ytterligare ett kort ber denne om kortet. Oftast knackar de lite lätt i bordet eller på sina kort på bordet. Det här kallas för hit.

Om spelaren istället är nöjd med de kort som ligger framför honom så väljer han att avbryta omgången och turen går istället vidare till spelaren efter alternativt Dealern. Det här kallas för stand och påvisas antingen genom att uttala det eller dra handen i en horisontell rörelse över korten med betydelsen ”Nej tack, jag är nöjd”. När en spelare tar kort och får en summa som är över 21 kallas det för att spelaren har blivit busted. På svenska är det vanligt att ordet tjock används. Bäst är dock att säga bust, eller att man fick för mycket.

Termer som splitta och försäkring

Som vi nämnde ovan finns det några annorlunda spelsätt vid bordet som kan inträffa då och då. Att dela korten och spela dem som två separata händer kallas för att splitta sina kort och är en vanlig term som används. Att dubbla sin insats och få endast ett kort ytterligare kallas för just att dubbla eller engelskans double.

Black Jack används är när en spelare träffar ett ess och en tia alternativt ett klätt kort direkt på första två korten. Spelaren vinner direkt, förutsatt att inte Dealern har ett ess och kan få Black Jack också. Vinsten delas då ut direkt, som 3:2.

Det är inte ovanligt att du blir erbjuden en försäkring eller en insurance av Dealern när det öppna kortet är ett ess. Det innebär att du försvarar din insats om Dealern skulle lyckas få Black Jack när han vänder sitt dolda kort. Försäkringen kostar halva din insats. Om Dealern då får Black Jack får du tillbaka både försäkringsinsatsen och din första lagda insats. Om han däremot inte får det så blir du av med din försäkringsinsats direkt. Du spelar dock fortfarande med dina kort och din vanliga insats till dess att spelet avgjorts.